Država – nekretninski sektor.

Saopštenje da država preuzima upravljanje i najam stanova koje su banke dobile od svojih neplatiša te subvencionira stanarinu, uzdrmao je cijelo tržište nekretnina.

Stručnjaci tvrde da je takva mjera neozbilnja i opasna i da država time samo promovira banke i to na štetu nekretninskog sektora.Možda se samo čini kao efikasno rešenje za zaustavljanje crnog tržišta najma nekretnina ali bi taj potez ugrozio zdravi dio sektora.

“Problem s neprodanim stanovima prevelik je i preozbiljan da bi se posezalo za ovakvim hibridnim rješenjima koja ne rješavaju uzroke. Svi sudionici te problematike trebaju sjesti za stol i pokušati naći prikladno rješenje. Država ne može iznajmljivati stanove, to bi mogli eventualno gradovi ili jedinice lokalne uprave, no vidjeli smo što je Grad Zagreb napravio s Jelkovcem”, kaže Zdenko Karakaš, direktor Udruge poslodavaca graditeljstva pri HUP-u te dodaje da cijene najma već sad ne pokrivaju troškove.

“Veliki dio građana na stanovanje izdvaja najveći dio obiteljskog budžeta, i drastičan pad cijena itekako bi naišlo na odobravanje javnosti, dakako samo kod onih koji se ne bave iznajmljivanjem”, dodaje Tica. Neki vlasnici agencija za ovu ideju vide kao uplitanje u slobodno tržište s kojim treba biti jako oprezan.