Zagreb – novi certifikat o ispuštanju CO2 –  ispuštanje ugljen – dioksida u vazduh!

Stanodavci su još uvek zatečeni zakonom o energetskom certifikatu a vlada već hoće da im uvede novi – certifikat o ispuštanju CO2

U Hrvatskoj postoji oko 200.000 vlasnika koje se u ovom trenutku prodaju i nije im jasno kako da reše pitanje za i ko treba da plati izradu ovog certifikata a ministarka građevinarstva Anka Mrak Taritaš, več je najavila uvođenje novog certifikata – certifikat o ispuštanju CO2 –  o ispuštanju CO2 (ugljen – dioksida) iz stambenih kuća i zgrada u vazduh!

Ministarka građevinarstva Anka Mrak Taritaš kaže: “Vrlo brzo ćemo morati u hrvatsko zakonodavstvo ugraditi i koliko CO2 naše nekretnine ispuštaju u zrak. To je već na snazi u nekim zemljama EU, primjerice, u Nizozozemskoj i Belgiji. Oni imaju dva certifikata: jedan o energetskoj učinkovitosti, a drugi o tome koliko neka kuća ili zgrada ispušta CO2 u atmosferu”.

Ministarka dodaje: “Ne zna se još kada će to biti, niti na koji način će se računati, odnosno mjeriti koliko tko ispušta CO2, ali dogodit će to vrlo skoro. Kao što automobili prilikom tehničkog pregleda moraju proći test na CO2, tako će morati i sve zgrade. To je logično.

Certifikat će biti validan deset godina, kao i energetski certifikat, kojega svi vlasnici nekretnina od 1. siječnja 2014. moraju ishoditi prije prodaje.

je u obavezi da, kao članica Evropske Unije, do 2020. godine smanji ispuštanje štetnih gasova za najmanje 20 odsto.

Novi certifikat o ispuštanju CO2 , trebalo bi da stupi na snagu nakon što Hrvatska završi “Strategiju niskougljičnog razvoja”, koja je trenutno u izradi.