Zbog nesrazmera rasta i rasta zarada šveđani u srahu od “balona nekretnina

U poslednjih deset godina cena nekretnina u Švedskoj je porasla za 100%  a porast zarade u istom periodu iznosi oko 33%. Pre deset godina šveđanima je potrebno oko 5 prosečnih godišnjih plata za kupovinu kuće a danas im je potrebno 8.

Stambene nekretnine su u Švedskoj najveći porast cena pretrpele u periodu od 2002.do 2007. godine. Tokom tog perioda cena nekretnina je porasla 92 odsto.

Od početka finansijske krize cena nekretnina je stagnirala a u poslednje dve godine je zabeležen rast cena. Tako je u poslednjem tromesečju cena nekretnina porasla za 1 odsto u odnosu na drugo tromesečje ove godine. Prosečna kuća u Švedskoj stara je 30 godina, ima pet soba, ukupne površine 140 kvadratnih metara i plac od 5 ari. I košta oko oko 237.000 eura dok je u prestonici – Štoklomu skoro duplo skuplja.

Švedska je među razvijenim zemljama, ima najjeftinije hipotekarne kredite. Stopa rasta stambenih kredita iznosi 8 odsto na godišnjem nivou, a kreditna zaduženost građana je duplo veća u odnosu na zemlje kao što su Danska, Engleska ili SAD.

A rastu cena nekretnina doprineli su uglavnom Norvežani koji su u pograničnim regijama kupovali nekretnine ne pitajući za cenu. Kupci iz Norveške činili 80 odsto stranih investitora u sektoru nekretnina. Ostali kupci su bili uglavnom iz Danske i Nemačke, koji su najčešći strani vlasnici švedskih nekretnina.