Mnogo puta smo čuli i čitali o uticaju boja, u našem prostoru, na nas, naša shvatanja i osećanja

nas inspirišu, napajaju energijom i pozitivnim vibracijama ili čak negativno i pesimistički utiču na nas. Zato je izbor boja u našem prostoru neophodan uslov ako želimo da se dobro osećamo. Vrlo je bitno da se izbor boja u stanu usklađuje sa željama i navikama domaćina. Kada birate boje morate razmišljati o svim površinama prostora, zidovi, plafon, ali i pod, čine celovitu sliku koja se jednovremeno sagledava.

Boje mozete kombinovati po kontrastu ili skladnosti. Ukoliko ste dinamični i kreativni, želite da privučete pažnju i maštu gostiju koristite princip kontrasta boja u vašem prostoru,  teoretičari boja kažu da se najbolje slažu (crvena i zelena, plava i oranž, ljubičasta i žuta). Ukoliko želite mirnu i harmoničnu atmosferu u vašem prostoru, izaberite kombinaciju sličnih boja (zeleno-plava, zelena i zeleno-žuta).

Boje i njihovo značenje

Bela boja za bistar um. Ova boja pročišćava um, misli i osećanja. Ispunjava nas energijom i daje nam mentalnu stabilnost. Upotrebljiva je u svim prostorijama ali se preporučuje u kombinaciji sa drugim bojama, jer previše bele boje može da stvori hladnu atmosferu.

Naranđasta je boja efikasnosti, radoznalosti, aktivnosti i naročito se preporučuje u radnim prostorijama. Naučnici tvrde da podstiče brži protok kiseonika u mozgu, pa je preporučuju za radne prostorije, dečje sobe i prostorije za vežbanje.

Plava jača intelekt, mudrost i razvoj. Podstiče koncentraciju i maštu, preporučuje se za prostorije u kojima borave hiperaktivni ljudi, koje je lako dekoncentrisati. Svetloplava je boja koja jača intuiciju i kreativnost.

Žuta je boja razuma i intelekta, pogodna za koncentraciju i daje elan.