Kakvo je u Italiji?

I dok je u Srbiji počela izgradnja “Južnog Toka”, u Crnoj Gori od 2015. uvode “energetski sertifikat”, u Grčkoj rasprodaju ostva, ja sam se prošetala do Italije i istražila kakvo je stanje na tržištu nekretnina.

Rezime cele godine je da je pale za više 2 %, u odnosu na prošlu godinu, o oporavku tržišta mogu samo da maštaju. I dok im je primarno zanimanje bilo vezano za nekretnine mnogi Agenti su promenili branšu, a puno Agencija je zatvoreno. Moram da vam kažem da je agencijska provizija visina mesečne kirije ili ako posreduju u prodaji nekretnine taj procenat iznosi od 1-3% od vrednosti nekretnine.

Kažu agenti ono što održava tržište nekretnina je mogučnost kupovine nekretnine kroz izavanje. Da pojasnim: Ove godine uveli su “kupovina kroz izdavanje” – Istovremeno se ulazi u dva ugovora – jedan o iznajmljivanju drugi o kupovini nekretnine. Zakupac može kupiti nekretninu po određenoj ceni nakon nekoliko godina tako što deo svake mesečne kirije odlazi kao rata za kupovinu. Cena nekretnina u ovom slučaju je malo veća nego da plaćate kešom ali je prednost u tome što vam je potrebno samo da imate stalni izvor prihoda. Nema depozita, kamate i ostalih dodatnih troškova. Na ovaj korak se posebno odlučuju mladi bračni parovi.

Prodaja nekretnine je u četvrtom kvartalu ove godine opala za 30,5 % u odnosu na isti period prošle godine. Što je složićete se, zista mnogo. Blagi oporavak tržišta nekretnina očekuju krejem 2014. godine i to kroz strane investitore, uglavnom iz Nemačke i Rusije.