Grejanje prosečnog stana- grejna sezona 2013/2014

Najveće troškove energije za grejanje u ovoj sezoni imaće domaćinstva koja koriste lož ulje, propan gas i električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje (prema cenama energenata s početka septembra).

Za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone ova domaćinstva moraju izdvojiti oko 174 hiljade dinara za lož ulje. 131 hiljadu za propan gas, i oko 106 hiljada za električnu energiju. Za grejanje prirodnim gasom troskovi iznose oko 54 hiljade dinara. Toliko iznose i troškovi domaćinstava koja koriste pelet. Građani koji se greju na drva – cena po m3 je 5.500 dinara.

U nekim delovima Srbije cena drva za ogev je 4.000 po m3, ako se koriste i novije peći čija je efikasnost oko 70% uštede. U tom slučaju za nabavku goriva potrebna je 31 hiljada dinara za sezonu.

Domaćinstva koja za grejanje koriste termoakumulacione peći imaće takođe niže troškove koji iznose oko 39 hiljada dinara, ali uz uslov da koriste jeftinije nočne električne energije. Dopunjavanje peći tomom dana i skuplje tarife električne energije značajno uvećava troškove. Tako recimo dve peći snage od po 3 kW samo dva sata dnevno može uvećati troškove grejanja i za 45%.

Generalno investiranje u poboljšanje energetske efikasnosti zgrada i efikasnije peći snižavaju troškove i svakako je isplativo.