Sredozemne države oporavljaju “zlatnom vizom” za slobodno kretanje Europom

Strancima koji kupe nekretninu za najmanje 250.000 eura u Grčkoj, do pola miliona eura u Portugalu i Španiji, ove države izdaju “porodične vize”. Najveće pogodnosti daje Portugal. Ukoliko za 560.000 evra kupite kuću za odmor u najpopularnijem portugalskom letovalištu Algarveu i stičete porodičnu vizu za Evropu koja će vredeti sve dok ste vlasnik nekretnine.
Sredozemne plaže nekad su bile dovoljan mamac za dolazak u južnu Evropu, ali s ekonomskom krizom koja je tu regiju snažno pogodila, tržište nekretnina oživljavaju finansijskom injekcijom iz inostranstva.
Kupci iz Kine, Rusije, sa Bliskog istoka i iz drugih delova sveta koji kupe nekretninu za najmanje 500.000 evra stiču dozvolu za neograničeno kretanje šengenskim prostorom 26 evropskih zemalja.
Ta podsticajna mera i pad cena nekretnina donose i prve rezultate oporavka na ovom tržištu. Portugalska vlada izdala je 318 “evropskih zlatnih viza” za godinu dana od kako je počela ovaj program.
U turističkom naselju Pine Cliffs u Algarveu apartmani koštaju od 780.000 eura do vila preko 4.500.000 .
Španija , u kojoj je tržište nekretnina cvetalo pre krize 2008. , kada se izduvao građevinski balon , uvela je u oktobru sličnu meru.
Najprivlačnije su zone oko Barcelone i letovališta poput Marbelle. Grčka je ovu meru uvela ove godine te nudi “zlatnu vizu” za kupovinu nekretnine od najmanje 250.000 eura. Malta nudi državljanstvo strancima koji ulože 650.000 eura.
Najviše je kupaca iz Kine i Rusije i zato su oglasi za prodaju kuća i natpisi za turističke atrakcije u Španiji odsad ispisani i na ova dva jezika.
U Portugalu strani ulagači moraju provesti najmanje sedam dana u godini, a u Španiji je dovoljan jedan za celu godinu.
Rusi često kupuju kuće za odmore radi iznajmljivanja, drugi zato da bi mogli bez viza putovati Evropom slobodno a ima i onih koji žele trajno da se presele u Španiju. Neki agenti nekretnina misle da bi limit trebalo spustiti s pola miliona na 350.000 eura.
Prema zakonu o zlatnoj vizi, kupci su dužni novac prebaciti u lokalnu banku i objasniti njegovo poreklo čime se sprečava pranje novca. A dozvola boravka vredi sve dok je nekretnina u vlasništvu kupca. Portugal je učinio još jedan korak jer nudi oslobađanje od poreza za strance koji se nastane u Portugalu sve dok penzije primaju iz inostranstva.
Više od hiljadu ljudi prijavilo je, prema nekim propisima, prebivalište u Portugalu, a reč je uglavnom o penzionerima iz Skandinavije, Francuske, Nemačke i Velike Britanije.