Da li su stanovi na lizing dostupni građanima Srbije?

Generalna sekretrarka Asocijacije lizing kompanija u Srbiji Teodora Milenković objašnjava da bi srpsku privredu trebalo da pokrenu lizing ugovori. Ali je to vrlo teško u trenutku krize.

Početkom ove godine počela je primena propisa koji omogućavaju lizing nepokretnosti u većem obimu i rešeni problemi vezani za PDV.  Međutim, glavna prepreka razvoju je zatišje koje već duže vlada na tržištu nekretnina i vizok cenzus koji moraju da ispune komapnije koje žele da se bave tim poslom. U tim uslovima lizing kuće su odlučile da kod nekretnina daju prednost privredi i preduzenicima kao sigurniim klijentima, dok će građani za kupovinu stana na lizing sačekati bolje vreme. Razlog tome su pre svega uslovi koji bi bili nešto nepovoljniji nego kod kredita. Trošak lizing naknade bio bi nešto veći nego što je kamata na stambene kredite. Prednosti lizinga u odnosu na kredit su manji rizik i kupovina stanova bez hipoteke. Sigurnost onoga ko uzima nepokretnost na lizing je veća jer, ako kupac stana ne može da otplaćuje rate, on ostaje samo bez te nepokretnosti, dok se kod kredita gubi i nepokretnost na koju je stavljena hipoteka, kao obezbeđenje pozajmice.

“Sve naše kuće koje žele da se bave lizingom nepokretnosti moraju da imaju novčani deo osnivačkog kapitala od pet miliona eura. To je za njih mnogo. Više od polovine kuća ne ispunjava taj uslov. Sada tražimo da se to izmeni jer je isti cenzus za osiguravajuće kuće četiri miliona pa ne vidim zašto bi ovde morao da bude viši. Tražimo da se smanji i u kontaktu smo s nadležnim institucijama”, kaže generalna sekretrarka Asocijacije lizing kompanija u Srbiji Teodora Milenković.

Lizing nepokretnosti počeo je kod nas u januaru, kada je sklopljen posao vezan za poslovni prostor veličine 6.500 kvadratnih metara. Bio je to prvi takav ugovor registrovan kod nas.  Največi problem u rasplamsavanju ove poslovne mogućnosti je bio obračun PDV-a ali izmene propisa donele su neutralnost transakcije za obveznike-korisnike i tako bar s poreske strane otvorile vrata širenju tog posla. Razvoj poslovanja lizing kompanija je kod nas tek na početku.