Već usvojen zakon o prometu nepokretnosti nije dovoljan za uređenje tržišta nekretnina

Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti, na čiju inicijativu je i donet zakon koji prvi put u Srbiji uređuje ovu oblast, nastavlja aktivnosti na formulisanju potrebnih podzakonskih akata. Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti radi pri Udruženju za trgovinu Privredne komore Srbije. Osnovana krajem 2011. i od tada aktivno radi na donošenju zakona i uređenja  tržišta nekretnina. Među brojnim problemima Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti posebno je bila izražena konkurencija onih koji posluju u sivoj zoni. Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, usvojen 31. oktobra, predstavlja značajan uspeh dvogodišnjeg delovanja Grupacije koja će nastaviti aktivnosti na donošenju pratećih podzakonskih akata.

Potpredsednik PKS Zdravko Jelušić izjavio je da je Grupacija pomerila granice i da će Privredna komora Srbije pružiti podršku i pomoć da bi se i druge inicijative privrednika ovako uspešno realizovale. Podsećajući da je kupovina stana ključni problem svake porodice, a rešavanje pitanja tržišta nekretnina ključni problem svake kompanije,posebno je istakao potrebu da se i dalje unapređuje.

U narednih 18 meseci biće doneti podzakonski akti, čime će se zaokružiti proces zaštite profesije od nelegalnog poslovanja. Usvojena je Odluka o izmeni i dopuni Kodeksa poslovne etike posrednika u prometu nepokretnosti, kao i Opšti uslovi poslovanja Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije.