Izdavanje grđevinskih dozvola u Srbiji

Pošto nije napravljen bilo kakav pomak u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, Srbija će se nači među poslednjih deset zemalja na “Duing biznis” (Doing bussines) listi Svetske banke za 2014. – saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj ().

29, oktobra biće predstavljen izveštaj analize poslovanja u 185 zemalja, a prema sadašnjih navodima te alijanse, Srbija neče popraviti svoju poziciju. Sam proces izdavanja građevinskih dozvola biće u fokusu nastavka antibirokratske kampanje “Pitajte kada” koju NALED vodi sa Radio-televizijom Srbije.

Procedure za dobijanje dozvole i sama birokratija je dukotrajna i komplikovana. Građani i privrednici se mogu obratiti NALED-u kako bi se uticalo na nadležne organe da pojednostave proceduru izdavanja građevinskih dozvola.

Podaci NALED-a pokazuju da vrednost prometa u sivoj zoni premašuje 24 odsto BDP-a. Oko 28 odsto preduzeća posluje tako što ne plaća sve poreske obaveze pri isplati zarada ili nelegalno prometuje robu. To će takođe biti tema u nastavku kampanje “Pitajte kada”.

Izmena zakona o Zakona o planiranju i izgradnji, kao i usvajanje jedinstvenog zakona o inspekcijama i snižavanje poreskog opterećenja na najniže zarade, bilo bi jedno od rešenja ovog problema. Veliki pomak na “Duing biznis” listi bio bi kada bi se zakonom o planiranju i izgradnjiuvelo i elektronski način podnošenja zahteva za izdavanje građevinskih dozvola, isključivanje javnih preduzeća iz procesa odlučivanja.