Na građani daju trecinu svega što zarade

Kada stigne plata mnogi od nas prvo platimo račune, a za život šta ostane. Oko pola miliona građana Srbije kasni u plaćanju komunalija. Procenjuje se da svako peto domaćinstvo ne plaća redovno bar jedan račun.

Za osnovne mesečne troškove četvoročlane porodice potrebno je 40,000 dinara. Posle poskupljenja struje, gasa i grejanja treba nam 1,500 dinara više. Prema nekim podacima na komunalije treba da izdvojimo više od 15 odsto od ukupnih primanja u domaćinstvu. Građani Srbije najređe plaćaju račune za struju i grejanje, a najredovnije su plaćeni računi za fiksne i mobilne telefone. Razlog za to su naravno stalna isključenja telefonskih operatera. U naplatnim službama najredovnije platiše, uprkos malim prihodima su penzioneri.

U obavljenoj anketi kažu penzioneri, ne koriste telefon pre devet sati uveče, isključiju svetlo, veš mašina radi samo noću, oni štede da bi im računi bili manji.

Dešavalo se da zbog greške u knjiženju platili dva puta samo zato što nisu čuvali račune kao dokaž o uplati. Uplatnice je potrebno čuvati minimum godinu dana, dok neki savetuju građanima da ih ne bacaju ni u narednih 10 godina.

Gradani koji se nadaju da će im neplaćeni računi zastariti – greše, tvrde javna preduzeća. Pre zastarenja sledi opomena, pa utuženje a posle toga potrošač mora da plati i račun i kamatu a i sudske troškove.

Sve su oni (javna predužeća) to korektno smislili. Ali kako da građani redovno plaćaju račune i živimo normalno kada je plata uglavnom i vrlo često oko 25,000 hiljada dinara.