duguje Bosni i Hercegovini 50 miliona evra u

Prema sporazumu o sukcesiji, potpisanom 2001. godine u Beču, predviđeno je da se nekretnina drugih država iz bivše Jugoslavije prizna, zaštiti i vrati u stanje u kojem je bila 31, decembra 1990. godine, bez obzira na nacionalnost i državljanstvo vlasnika.

Medjutim, Srbija i Bosna se nisu pridržavale u potpunosti tog sprorazuma, pa je tako veliki broj nekretnina nezakonito prodati ili napušten i propada. Na žalost ovo je slučaj kako u Srbiji tako i u Bosni i Hercegovini samo zbog nepoštovanja sporazuma o sukcesiji i verovatno nečijeg ličnog interesa.

Centar za istraživačko novinarstvo iz Beograda i Sarajeva (CINS/CIN) pokrenuli su istraživanje i dočli do podataka da više od  50 bosanskih firmi potražuje nekretnine koje se nalaze u Srbiji, a 38 srpskih traži imovinu koja je u BiH. Isto tako se otkrilo da oko 200 objekata koji se nalaze u Srbiji nije vraćeno vlasnicima a njihova vrednost je procenjena preko 50 miliona evra.

Prema popisu iz 2009. godine samo 38 preduzeća iz Srbije prijavilo je da ima nekretnine u BiH.

Oliver Antić, visoki predstavnik Srbije u Komisiji za sukcesiju izjavio je – “Osnovni problem sukcesije je bilo to što se jako neujednačeno radilo pa je tako jedan aneks otišao skoro do kraja, to je aneks za ambasade, a drugi nisu pomereni s mesta, a to nije logično, to nije normalno za sukcesiju”. On je na ovo mesto postavljen u decembru prošle godine i kaže da je zatekao veoma loše i komplikovano stanje. Naravno, nepoštovanje sporazuma o sukcesiji dovelo je do ove situacije.

Sporazum o sukcesiji se do sada nije puno primenjivao a da li će od sada – videćemo.