Nekoliko korisnih saveta kako uštedeti na računu za stuju.

Kada dođu hladniji dani obično pristižu i veći računi za struju. Postoji nekoliko načina kako da smanjite potrošnju energije u kući i tako uštedite novac.

Sijalice

Zamenite klasične sijalice štedljivim, ili uključite samo sijalice koje su vam trenutno potrebne. Lusteri sa nekoliko sijalica i nisu baš praktični pa troše više struje. Pobrinite se i da redovno gasite svetla koja vam ne trebaju – čak i kratko gašenje svetla troši manje energije, a razliku ćete videti već na sledećem računu.

Frižider dalje šporeta i radijatora

Zamrzivač i frižider držite na što je moguće hladnijemu mestu. Udaljite frižider ili zamrzivač s direktne izloženosti Suncu, odnosno peći, radijatoru i ostalim telima koja zrače toplotu. Oni povećavaju temperaturu unutar frižidera a time i potrebu za radom električnih komponenata frižidera. Frižidere i zamrzivače bez automatske funkcije odleđivanja treba obavezno redovno odleđivati . Nakupljeni led doprinosi potrošnji električne energije jer deluje kao izolator, otežava prenošenje temperature te dovodi do učestalijeg paljenja motora, a time i do veće potrošnje električne energije koja se ne iskorišćava za čuvanje hrane.

Prvo kuvajte na jakoj pa na slaboj vatri

Počnite kuvanje na većoj temperaturi dok jelo ne počne da ključa, a onda smanjite temperaturu tako da se jelo lagano kuva do potpune pripremljenosti. Da biste uštedeli još više, rernu uvek isključite 10 minuta pre zvaničnog karaja pečenja jela.

Kod kupanja i tuširanja prvo otvorite hladnu pa vruću vodu

Uvek prvo pustite hladnu vodu pa potom toplu. Na taj način otiče više hladne umesto tople vode u kanalizaciju dok ne dobijete željenu temperaturu vode. Tuširajte se umesto da se kupate u kadi. Potrošnja vode je i do pet puta manja pri tuširanju. Možda se čini nelogično, ali dokazano je da se tuširanjem troši manje vode. Ustvari se tuširanjem bolje iskorišćava topla voda jer direktno dolazi do kontakta sa telom, dok kod kupanja u kadi dolazi do značajnog gubitka toplote. A i na ovaj način ćete uštedeti na računu za struju.

Veš je dovoljno prati na 60 stepeni

Mašina troši mnogo energije pa tokom pranja veša preskočite program pretpranja jer je on potreban samo za jako prljavu odeću, a to je moguće rešiti namakanjem u vodi. Program prokuvavanje smanjite sa 95 stepeni na 60. Napunite mašinu veša jer prazna troši koliko i puna, a program označen sa 1/2 ne štedi 50% nego samo do 30%.