Potpisan o projektu centralnog grijanja na Palama

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Libor Krkoška potpisali su  ugovor o garanciji koji se odnosi na Projekat centralnog grijanja . Vrijednost projekta se procenjuje na oko 4,5 miliona eura.

Ugovor o garanciji prethodi ugovorima o zajmu i podršci projektu između Republike Srpske, opštine Pale i EBRD-a. Ovo je prvi korak ka modernizaciji centralnog grijanja i Gradske toplane na Palama.

Palama biti izgrađena nova toplana na biomasu i proširena mreža za distribuciju toplote, dok će u stambenim zgradama biti instalirane individualne podstanice.

Kredit je odobren na 15 godina uz četiri godine grejs period od 4 godine, kamatom jedan odsto. Austiraja je podržala projekat sa 665,000 eura. Zajednički Balkan u sklopu Investicionog okvira za zapadni Balkan odvojiće 15,5 miliona eura. Projekat će značajno doprinijeti sprečavanju zagađenja vazduha na Palama i time pospješiti razvoj turizma u opštini.
“Nadamo se da će lokalne vlasti u Palama obezbijediti potrebne uslove za nesmetano provođenje ovog projekta i da neće biti kašnjenja u implementaciji i nepotrebnih troškova provizije za neiskorištena sredstva”, rekao je Ministar finansija Špirić.

Očekuje se da će projekat centralnog grijanja biti završen do 31. decembra 2016. godine.