o sprovođenju stambenog programa za izbeglice – Dom za 17.000 porodica

U petak 25. oktobra 2013. godine Potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada Jovan Krkobabić i viceguvrener Banke za razvoj Saveta Evrope Mikolaj Dovgilevic potpisali su okvirni sporazum za spovođenje regionalnog stambenog programa za trajno rešavanje stambenih potreba, za oko 17.000 najugroženijih izbegličkih porodica. Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u procesu regionalne saradnje i rešavanju problema izbegličkih porodica.

“Ovaj sporazum će omogućiti neposredno sprovođenje Regionalnog stambenog programa i krov nad glavom za 17.000 najugroženijih porodica. Ponosan sam što smo konačno u prilici da vidimo konkretne rezultate procesa saradnje država regiona, što sam lično inicirao 2008. godine” – izjavio je Krkobabić.

U Srbiji je pomoć potrebna za 25.000 izbegličkih porodica koje nisu rešile svoje stambeno pitanje, a u ovom projektu prioritet će imati 17.000 najugroženijih.  Konkurs je bio raspisan početkom septembra, a odabir za useljavanje u stanove ili kuće, kao i dobijanje paketa građevinskog materijala za nastavak izgradnje će se obaviti prema prioritetima, dodao je Krkobabić.

Mikolaj Dovgilevic iz Razvojne banke SE rekao je da se na proleće iduće godine očekuje da će prve kuće biti predate na korišćenje porodicama koje su tokom ratnih zbivanja devedesetih godina ostale bez krova nad glavom. Projekat će biti realizovan uz pomoć velike podrške donatora i organizacija EU.

Očekuje se da će u toku iduće godine biti useljeno i rešeno stambeno pitanje za 170 izbegličkih porodica.