Banke su oduzele 500 kuća i stanova zbog neplaćanja rata za stambene kredite.

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, sve je više nekretnina koje su oduzete na ime hipoteke.

U poslednja tri meseca prema podacima oduzeto je 500 nekretnina zbog neplaćenih rata za stambene kredite.

Većina banaka ne želi da komentariše problematične stambene kredite, jasnu sliku daju sajtovi banaka na kojima se sve češće mogu naći oglasi za prodaju ovih nekretnina. Interesovanje za stambene kredite je smanjeno usled sve teže otplate i visokih kamata. Na primer za stambeni kredit od 50.000 evra sa rokom otplate od 30 godina, banka uzima 20.000 evra za kamatu.

Novinarka u oblasti ekonomije, Ruža Ćirković, kaže da se naše tržište nekretnina nikada nije ponašalo u skladu sa razvojem ekonomske situacije. “Stanovi su uvek u Beogradu koštali recimo kao stanovi u Minhenu, iako je prosečna plata u Beogradu recimo 40.000 hiljada dinara, a u Nemačkoj 2.000 evra”.

U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita kažu da je kod njih osigurano je više od 75.000 stambenih kredita, i da je otpočelo plaćanje za nešto više od 500 dospelih kredita, dok je oko 50 nekretnina prodato.

Poznavaoci tržišta nekretnina savetuju da bi građani u ovakvim situacijama trebalo prvo da se obrate ličnom bankaru a potom uđu u prodaju nekretnina pre aktiviranja hipoteke. U tom slučaju prodavac dobija mnogo više novca nego kada se nekretnina prodaje na aukciji.