Za sada još uvjek nema inspekcije energetskog certificiranja – bez kazni do daljnjeg

ZAGREB – Vlasnici nekretnina a i Hrvatska, u medijima oglašavaju svoju ponudu, bez navođenja energetskog certificiranja nekretnine, do daljnjega se ne moraju bojati inspekcije i visokih kazni u koje dosežu čak 30.000 kuna. Od početka godine organi iz državne uprave nisu se mogli dogovoriti oko toga kojoj inspekciji  ovo pitanje uopće pripada.

U Zakonu o gradnji, za inspekciju energetskog certificiranja u prodaji i oglašavanju zadužena je inspekcija u trgovini, iz Državnog inspektorata prebačena je djelomice u Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija. Medjutim u Ministarstvu gospodarstva, zaključili su da inspekcija za certifikate sjedi u njihovim prostorima ali do daljnjega  naplaćivanja kazni neće biti.

Prvim danima ove godine Zakon o gradnji stupio je na snagu a sa sobom donio od 5 do 30,000 kuna za vlasnike i agencije za nekretnine, koji oglašavaju prodaju nekretnina bez navedenog energetskog certifikata.

U stahu od visokih kazni Agencije za nekretnine su povukle sve oglase za nekretnine koje još nisu certificirane, da bi ih nakon pojašnjenja Ministarstava vratile na svoje web stranice.  Agencijama je pojašnjeno da se nekretnine bez energetskog certifikata ne smiju, javno oglašavati. Međutim, u pojašnjenju nije naznaženo da li to važi, osim internetskih oglasnika, i za tiskane oglasnike.

Sad znaju da ih do daljnjega bar nitko neće kažnjavati.