Kina i Singapur su se dogoborile da sagrade prvi ekološki grad

Kao model za razvoj ekološkog urbanizma Kina i Singapur su napravile dogovor o izgradnji ekološkog grada. Projekat je počeo da se priprema pre pet godina. Ekološki grad će imati samo zelene zgrade i koristiće obnovljive izvore energije, kao što je energija vetra. Za sada je u realizaciju projekta uloženo oko 11 milijardi evra. A očekuje se da će do 2017. godine sva infrastruktura i okolina biti gotova. Ekološki grad bi trebalo da bude dostupan za oko 350.000 ljudi.

Ekološki grad se nalazi u novoj oblasti – Binhai Tianjin. Ona će obuhvatati ukupno 30 kvadratnih kilometara – 20 km ² u okrugu Hangu i 10 kvadratnih kilometara u Tanggu. To je 15 km od centralnog dela Binhai, 45 km od centra grada Tianjin, i 150 km od Pekinga .

Ekološki grad će obuhvatati pet trgovačkih centara – glavni centar, srednjoškolski centar, sveobuhvatni pozivni centar, stambenu društveni centar i primarni društveni centar.

Ove dve zemlje su uspostavile kinesko – singapurski Koordinacioni odbor na nivou potpredsednika Vlade koji će promovisati i pratiti ceo projekat. 

Ovo je vrhunac saradnje između Kine i Singapura. Ovim projektom uhvatile su se u koštac sa globalnim zagrevanjem, obnovljivom energijom i apsolutnom podrškom za zaštitu životne sredine.