Ministar finansija povećava PDV i uvodi na

Dok je Hrvatska pod lupom Bruxellesa ministar finansija Slavko Linić razmišlja o povećanju poreza.

Za smanjenje  manjka bit će povećati prihodnu stranu proračuna jer na rashodnoj nema više mogućnosti, rekao je ministar finansija. Prihodi mogu porasti samo povećanjem PDV-a i uvođenjem poreza na nekretnine.

Ministar finansija smatra da je manjak iznad granice koju propisuje regulativa Europske unije posljedica pogrešne politike od 2009. do 2011. godine.Po njegovom mišljenju u tom periodu vodila se politika neracionalnog zaduživanja bez reformi.

Ti trendovi su promenjeni dolaskom nove Vlade koja provodi reforme i političku štednju stvarajući temelje za konsolidaciju javnih financija.

Ministar Linić očekuje da će se Vlada i Evropska komisija uspjeti dogovoriti o mjerama svođenja proračunskog deficita ispod granice od tri posto. Te bi se mjere trebale znati u siječnju, nakon čega ih u sljedeća tri mjeseca treba provest.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, ističe da je to metodologija koja je usporediva na razini EU-a, te najrelevantnija za financijska tržišta i investitore.”Iako nam je javni dug ispod granice od 60 posto, kad se uspoređujemo sa zemljama u regiji kojima smo po premiji rizika najsličniji, poput Rumunjske i Bugarske, možemo reći da je razina našeg javnog duga znatno veća nego kod njih. No, i dalje je znatno niža od prosjeka EU-a”, ističe Šantić.

Povećanje PDV-a… Samo nam to fali…