U Rijeci trenutno se radi na tri projekta iz programa društveno poticane stanogradnje

Na Donjoj Drenovi, Hostovom bregu i Martinkovcu gradi se 275 stanova iz programa . Več u proljeće 2014. godine biti će useljeno 80 stanova na Donjoj Drenovi. iz društveno poticane stanogradnje na ovoj lokaciji je već u poodmakloj fazi. U tijeku je izgradnja na Hostovom bregu – 95 stanova, dok je za Martinkovcu u tjeku tek izrada projektne dokumentacije i kalkulacije troškova.

Prije nekoliko mjeseci napravljena je lista kupaca POS-ovih stanova i na njoj je oko 400 kupaca. Agencija za poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) provela je javni poziv i u tijeku je zaključivanje poslovne suradnje s poslovnim bankama koje će pratiti kupce u financiranju, odnosno kreditiranju kupnje stanova. Iako je to prvotno bilo najavljivano za listopad 2013. godine, zbog velikog broja zainteresiranih banaka koje su se odazvale javnom pozivu, navode u Agenciji, ugovaranje je potrajalo malo duže od prvotno planiranog.

Od ukupno 80 stanova, na Donjoj Drenovi, trenutno su sklopljena 73 predugovora o kupoprodaji nekretnine, no lista kupaca sadrži još sedamdesetak imena pa je za očekivati da će do useljenja svi stanovi biti prodani. Useljenje u stanove predviđeno je u proljeće 2014. godine. Trenutno neprodani stanovi su jedan jednosobni u zgradi S-2, tri dvosobna u zgradi S-3, te dva trosobna i jedan trosobni u zgradi S-2.

Program društveno poticane stanogradnje najpovoljniji je na tržištu kada je riječ o cijenama novoizgrađenih stambenih kvadrata i uvjeta kreditiranja. U APOS-u raspolažu okvirnim cijenama, pa tako ona za Hostov breg iznosi oko 8.000 kuna po kvadratu.