Nema naznaka oporavka koje će oživjeti tek s gospodarskim rastom

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović u izjavi za novinare  na tradicionalnom Forumu poslovanja nekretninama, rekao je da nema naznaka oporavka tržišta nekretnina koje će oživjeti tek s gospodarskim rastom.

Na Forumu poslovanja nekretninama, Ministrica graditeljstva i prostornog ređenja Anka Mrak Taritaš predstavila je Vladine zakonske projekte koji se tiču prostornog uređenja i gradnje. Novi zakoni o gradnji, prostornom uređenju i o građevinskoj inspekciji trebali bi do kraja studenoga stići u drugo saborsko čitanje, a na snagu bi stupili prvog dana 2014. godine, a njihova će primjena smanjiti potrebno vrijeme za ishođenje građevinske dozvole sa sadašnjih 317 na 35 dana. Cilj zakona je, uvesti red u prostor, olakšati provedbu investicija i pomaći Hrvatsku na međunarodnim listama konkurentnosti koje mjere vrijeme potrebno za ishođenje .

Stanje tržišta nekretnina nije posve presahnuo, ali daleko je od najboljih godina, a pada i broj agencija za nekretnine. “Klima je vrlo loša tako da tržište nekretnina proživljava ono što i cjelokupno gospodarstvo”, kaže Ranilović. Promjene ne mogu očekivati preko noći jer je nekretninsko tržište dio gospodarstva i ovisno o kretanjima standarda stanovništva. Ne možemo očekivati povratak na stanje iz 2007. i 2008. godine, ali bi trebalo naći optimum koji bi tržištu dao zraka da može funkcionirat.

Trenutno se po rijećima Ranilovića na tržištu dominantno obavljaju transakcije koje su sastavni dio ljudskih života i uvijek ih ima, a povezane su sa zasnivanjem obitelji i rješavanjem stambenog pitanja.