Zagreb: juče je saopšteno da  Republike Hrvatske opet pokreće projekt energetskog certificiranja zgrada

Sadašnja Vlada Republike Hrvatske najavljivala je zgrada kao jedan od najvećih projekata, koji je trebalo zaposliti oko 15 tisuća građevinara i dovesti u red 11.000 javnih zgrada. Međutim taj projekat Vlade Republike Hrvatske neslavno je završio i prije vrijemena. Najveći problem bio je taj što se od građevinara tražilo da vlastitim sredstvima ili kreditom u potpunosti financiraju obnovu, za što su im bili namijenjeni povoljniji krediti u HBOR-u, Europskoj investicijskoj banci ili komercijalnim bankama, koje bi im onda vlasnici zgrada kao naručitelji otplaćivali u mjesečnim ratama kroz najviše 14 godina, iz novca uštedenog na energentima. Glavna zamjerka ovog plana bila je kreditina preopterećenost građevinara.
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš na Vladi je prošli tjedan predstavilo, kažu, poboljšan program energetskog certificiranja zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. – 2015., koji bi energetsku obnovu trebao pomaknuti s mrtve točke.
Njihov novi plan je da se, bez dodatnih troškova i sredstava države, cjelovito obnove zgrade i potakne razvoj domaćeg ESCO (Energy Service Company) tržišta, odnosno stvaranje i udruživanje tvrtki koje će se baviti energetskom obnovom.
U iduće dvije godine tako bi se trebalo obnoviti oko 200 zgrada, a projekt bi trebao pokrenuti investicije u iznosu od 400 milijuna kuna. Potrošnja energije u tako obnovljenim zgradama smanjila bi se za 30 do 60 posto, a emisije CO2 za približno 20.500 tona godišnje.