i drveni detalji – sjajna kombinacija

Drveni detalji  idealno se uklapaju na niskoenergetskoj kući, daju prirodnu notu fasadi. Na gradilištu niskoenergetske kuće obitelji Jelušić postavljaju se drvene zidne i podne obloge.Filip Galeković iz PPS Galeković, vodeće tvrtke za proizvodnju drvenih, podnih i zidnih obloga za interijere i eksterijere koja čak više od 60% svojih proizvoda izvozi, potvrdio je da su drveni detalji trend u Evropi. Na terasi u dvorištu se postavljaju drvene podne obloge, dok se na jugo-istočnom dijelu fasade postavljaju zidne drvene obloge. “Drvene fasadne obloge kakve su postavljene i na kuću obitelji Jelušić, sve češći su detalj na objektima moderne arhitekture. Premda je drvo na fasadi estetski vrlo zanimljivo, rijetko se oblaže cijela kuća. Najčešće ćemo drvene fasadne obloge vidjeti kao detalj u kombinaciji s kamenom na fasadama modernijih kuća” izjavio je Filip.

Kod ugradnje drvenih elemenata posebno je važno dobro žaštititi drvo i mjesta rezova i sve elemente namazati uljem čak i dva puta. Drvene obloge su obrađene na način koji podrazumijeva korištenje visoke temperature i vodene pare, bez dodavanja kemikalija. No drvo kao živi materijal, pod utjecajem atmosferilija se mijenja, odnosno stari pri čemu je promjena boje u sivije tonove najvidljiviji pokazatelj. Starenje drvenih fasadnih obloga može se usporiti pigmetiranim uljnim premazima. Preporučljivo je u prve tri godine uljem premazati vanjski dio drvenih fasadnih obloga koji je najviše izložen utjecaju atmosferilija kako bi se obnovila zaštita i usporilo starenje drva.

Drvo s fasade može se u potpunosti reciklirati što nije slučaj s umjetnim ili kompozitnim materijalima. Drveni detalji nose misao o uništavanju šuma. Hrvatske šume a i PPS-Galeković posjeduju FSC certifikat koji regulira ekološko i odgovorno gospodarenje šumama i drvnim proizvodima, te šume imaju godišnji prirast od oko 5% što znači da svake godine se šume povećavaju i sade nove. Održavanje šuma također podrazumijeva rušenje i probiranje stabala kako ne bi počela propadati.