Održan Dvadeseti forum poslovanja nekretninama

Dvadeseti forum poslovanja nekretninama održao se 15. studenog u hotelu Four Points by Sheraton Panorama Hotel u Zagrebu.  Forum je organiziralo Udruženje poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore.  Na forumu je izrađen prijedlog novog Zakona o prostornom uređenju, prijedlog novog Zakona o gradnji i prijedlog novog Zakona o građevinskoj ispekciji, koji se planiraju početi  primjenjivati početkom 2014. godine.

“Da je prostorno planiranje je vrlo važno za gospodarstvo, kvalitetu življenja te očuvanje prirodnih resursa, ali se mora donositi pravovremeno” objasnila je Anka Mrak Taritaš.

Za izdavanje građevinskih dozvola do sada je bilo potrebno u oko 317 dana, a planira se da se to vrijeme svede na 35 dana. Informacijski sustav prostornog uređena omogućava da svaka promjena bude vidljiva i da na vrlo jednostavan način pruža informacije o prostoru. E-dozvola od iduće godine omogućit će uvid u kojoj fazi je izdavanje građevinske dozvole kao i uočavanje svakog eventualnog problema do kojeg može doći.

Predstavnik Financijskog inspektorata održao je predavanje na temu obveza posrednika temeljem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, tako da su svi posetioci Foruma dobili potvrdu da su odslušali predavanje na temu sprječavanja pranja novca, a koja je dokaz da su obavili zakonsku obvezu godišnjeg stručnog osposobljavanja i izobrazbe u području SPNFT.

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama rekao je kako su napori za normativnom regulacijom struke započeli 1995. godine u okviru HGK, a ti su napori okrunjeni 2007. godine donošenjem Zakona o posredovanju u prometu nekretninama. Uloženi su veliki napori u suzbijanju nelojalne konkurencije te se sustavno promovira struka s posebnim naglaskom na etička načela i edukaciju što su neki od glavnih ciljeva djelovanja ovog Udruženja.