Hrvatska je rekorder po padu cijena nekretnina u 2013. godini u Europskoj uniji

U drugom kvartalu ove godine cijene nekretnina u Hrvatskoj pale 19,7 posto u odnosu na isti period prošle godine! Uz Hrvatsku tu su i Španjolska, Italija, Slovenija, Nizozemska, Mađarska, itd. Dok se u nekim zemljama osjeća blagi oporavak prema prvom kvartalu 2013. godine.

Hrvatski Državni zavod za statistiku navodi da su u prvih šest mjeseci ove godine cijene pale 11,2 posto prema istom razdoblju prošle godine. U Zagrebu je pad bio 9 posto, a novi su se stanovi prodavali po 11.373 kuna po četvornom metru. U ostatku zemlje su zaronile 13 posto, a prosječna prodana cijena bila je 9464 kune po kvadratu. Lani je u Hrvatskoj prodano 2357 novih stanova, a u prvih šest mjeseci ove godine 1027.

Prije ili kasnije država će uvesti porez na nekretnine koje mnogi još uvijek percipiraju kao štednju. Investitori su mahnito tražili ledine za nove nekretnine, ali i oni trebaju biti svjesni da Hrvatskoj ne trebaju novi stanovi jer ih zbog ekonomskih i demografskih razloga neće imati tko kupovati. Samo u Zagrebu Gradska plinara je, kaže, evidentirala sedam tisuća novih stanova i 13 tisuća rabljenih stanova u kojima nitko ne stanuje-kaže Maruška Vizek.

cijena nekretnina