Građevinarstvu treba podsticaj

Ministar privrede Saša Radulović kaže da je potrebno smanjiti birokratiju, troškove i poresko opterećenje. Građevina je jedna od značajnih razvojnih grana svake zemlje, ali statistike za prošlu godinu kažu da je građevinski sektor nastavio negativne trendove.

Jedan od pokazatelja da ova grana ne ide uzlaznom putanjom je i činjenica da je ove školske godine u prvi razred Građevinske škole upisano je osam učenika koji uče za zidara i pet za armirača, a to je jedina škola za ta zanimanja u Srbiji.

na taj način nestaje, a teško se i skupe radnici. Kad bismo sad trebali da mnogo radimo nešto za inostranstvo ono što nam je neophodno potrebno ne bismo lako skupili ljude”, kaže Dušan Simović iz “Simeks inžinjeringa”.

U Srbiji je više od 300.000 porodica koje nemaju rešeno stambeno pitanje a ipak se sve manje i manje gradi.

U 2013. godini su se gradili uglavnom manji stanovi, a broj izgrađenih stanova je za 26 odsto manji nego u 2012. godini.

“Ako znamo da 50 industrijskih grana vezuje građevinska operativa za sebe, da učestvuju u BDP-u blizu 40 posto, sve vam cifre govore dokle smo došli. Velike filozofije nema kako da se izađe iz ovoga. Znači, veliki infrastrukturni poslovi – naši proračuni su da samo u infrastrukturi u ovom momentu može da se investira za ono što je neophodno preko 20 milijardi evra”, rekao je Goran Rodić iz Građevinsko-industrijske komore Srbije.

Ministar Radulović kaže da se deo građevinske industrije nalazi u ozbiljnim problemima likvidnosti i da je sada neophodno sanirati ta preduzeća.

“To su sve neke stvari koje će kad sistemski rešimo problem, znači rešimo problem preduzeća u restrukturiranju, doprineti njihovom razvoju”, ističe Ministar Radulović.

Novi Zakon o planiranju i izgradnji bi trebalo da omogući brže izdavanje dozvola uz manje troškove, biće u skupštinskoj proceduri do kraja januara.