Gradjevinska direkcija Srbije (GDS) donela je odluku da će vratiti kaparu kupcima koji nisu dobili subvencionisane stambene kredite u 2013. za stanove u naseljima “Stepa Stepanović” i “Dr Ivan Ribar” u Beogradu.

“Svi kupci stanova koji su, u takozvanom vakum periodu, pretežno u novembru sklopili ugovore za kupovinu stana, a nisu uspeli da realizuju subvencionisane stambene kredite zbog obustave sredstava mogu da se obrate skupštini GDS sa zahtevom za raskid ugovora i povraćaj sa obrazloženjem”, saopštila je predstavnica Direkcije Katarina Konc.

Iako je stav GDS-a da kupcima treba vratiti kaparu, skupština će se izjasniti o svakom slučaju pojeninačno.

Kupci su kaparisali stanove u iznosu od pet odsto vrednosti računajući na subvencione stambene kredite, a je donela odluku o obustavljanju programa subvencionisanih stambenih kredita.

“GDS na osnovu ugovora ima pravo da zadrži kaparu, ali pošto su ovo specifične okolnosti, smatramo da bi bilo korektno da se kupcima vrati novac”, naglasila je Konc.

Za 2013. je bilo planirano 1,7 milijardi dinara subvencija za stambene kredita, što je posle smanjeno na milijardu. Pa je Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita je u decembru donela odluku da više ne prima zahteve za subvencionisane kredite.

Gradjevinska direkcija Srbije otvorila je mogućnost da kupcima koji kupuju prvi i imaju pravo na povraćaj PDV – a, omogući beskamatnu pozajmicu u iznosu do 9,1 odsto vrednosti nekretnine.

Minimalno učešće za stambeni kredit iznosi 20 odsto, GDS pozajmicom od 9,1 odsto vrednosti stana omogućava kupcu da uz samo 10,9 odsto sopstvenih sredstava obezbedi učešće.

Od 1. januara 2014. stopa PDV-a na stanove je povećana sa osam na deset odsto tako da ce maksimalan iznos pozajmice kupcu prvog stana iznosiiti 9,1 odsto.

Lokaciju za izgradnju stanova u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu dala je Vojska Srbije u zamenu za oko 800. U tom naselju izgradjeno je 4.616 stanova u 44 zgrade a do sada prodato oko 3.150 stanova. U ponudi je još  oko 650 stanova.

U naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu prodato je oko 612 stanova i još samo šest stanova je u ponudi, s obzirom da ostalo ide gradu Beogradu na ime lokacije.

Izgradnjom ova dva naselja država je pomogla gradevinskoj industriji u uslovima krize.