Prema rezultatima Republičkog zavoda za statistiku građanin Srbije koristi 25 kvadrata stambenog prostora

Na osnovu podataka o stambenim objektima prikupljenim na popisu 2011. godine, Republički zavod za statistiku saopštio je da svaki grđanin Srbije koristi oko 25 kvadrata stambenog prostora. Najkonfornije žive građani Vojvodine koji koriste  28,4 kvadrata, dok su najskučeniji u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, gde je prosek tek 23,8 kvadrata. Stanovi sa jednim ili dva stanara predstavljaju skoro polovinu ukupnog broja stanova, dok u preko 45,5 odsto od ukupnog broja živi troje do petoro članova.

Najmanji se koristi u opštinama Tutin, Sjenica, Priboj, Novi Pazar i Trgovište, gde više od deset odsto stanova ima površinu manju od 10 kvadratnih metara po osobi. U tim opštinama se broj domova sa šest i više stanara kreće od 25 odsto (Novi Pazar) pa čak do 32 procenta (Tutin).

U beogradskim opštinama Vračar, Stari grad i Savski venac svaki treći stan ima samo po jednog stanara. Stručnjaci smatraju da je građanima Srbije u proseku na raspolaganju i manje od 20 kvadrata stambenog prostora po osobi jer preciznost rezultata popisa donekle “kvare” brojne nezavršene kuće u kojima ljudi realno koriste daleko manji broj kvadrata nego što njihovi domovi na papiru imaju. Pa tako podaci pokazuju da pod jednim krovom u proseku živi 2,9 osoba, ali i da u pola miliona stambenih objekata u Srbiji stanuje samo jedan član. U 600.000 domova u Srbiji živi dvoje ljudi, sudeći po rezultatima popisa.