EXPO REAL 2013. Evropski investicija i nekretnina

Veliko interesovanje za ulaganja u Srbiju i Hrvatsku

Izveštaj iz Hrvatske:

Na največem evropskom sajmu nekretnina, održanom u Münchenu, inozemni investitori iskazali su interesovanje za ulaganja u Hrvatsku. Inozemni ulagači za sada samo ispituju rizičnost mogućih poslovnih poteza. Veliki potencijal i zainteresovanost su pokazali za  Dalmaciju.

– Želja za investiranjem postoji. Ulagači su se posebno raspitivali o investiranju u turizam, i to na lokacijama u blizini zračnih luka u Dalmaciji i Zagrebu. No, izostale su konkretne akcije i upiti. Mogu reći da sam stekao dojam da velike kompanije, odnosno investitori, još ispituju tržište i događaje u zemlji – rekao nam je Marin Biliškov iz agencije Biliškov nekretnine, koja se na zajedničkom štandu u Münchenu, pod kapom Hrvatske gospodarske komore, predstavila s još nekoliko agencija.

Uz ostalo, na sajmu su predstavljeni gospodarskih i investicijskih potencijali pojedinih hrvatskih županija, koje su predstavile svoje atraktivne poslovne zone i projekte.

Izveštaj iz Srbije:

Jedan od predstavnika Srbije bila je Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) ove godina na minhenskom sajmu nastupa pod sloganom “Srbija – sledeća evropska destinacija”.
“Srbiji je mesto na ovom sajmu jer su na njemu prisutni svi “bitni svetski investitori”, pogotovo oni iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, odnosno iz zemalja sa kojima imamo “značajnu industrijsku saradnju”- rekao je Aleksandar Radulović, savetnik za strana ulaganja SIEPA-e.

Uz SIEPA na sajmu se promovisala i Subotička delegacija, koja je imala prijem u Gradskoj kući u Minhenu, gde su dogovoreni novi projekti u međunarodnoj saradnji.

Evropski sajam nekretnina je okupio oko 1700 izlagača iz 33 zemlje i privukao više od 38.000 posetilaca što dokazuje da se na ovom sajmu susreću svi koji se bave nekretninama, projektanti, ulagači, trgovci. Još jedan dokaz veličine ovog sajma je i broj posetilaca bez obzira na visoku cenu ulaznice (300 eura po osobi).