U poslednje vreme se u medijima govori o licenciranom tržištu nekretnina i radu agencija za nekretnine.

Dok se kod nas nekretninama trguje na “divlje”, u nekim zemljama u našem okruženju te norme su odavno uspostavljene. Ovo je članak koji će Vam približiti kako se radi u našem komšiliku (Hrvatskoj), a koko će biti kod nas i da li će se poštovati novi zakon ostaje nam da vidimo…

Na hrvatskom tržištu nekretnina, posredovanjem u prometu nekretninama bave se ljudi različitih razina znanja i stručnosti, educirano i ovlaštene ne educirano i neovlašteno.
Iako postoje zakonske pretpostavke, tko i pod kojim uvjetima može obavljati poslove posredovanja nekretninama, još uvijek je mnogo pojedinaca koji se našim poslom bave neovlašteno i bez potrebnih specifičnih znanja koja takvo složeno i odgovorno poslovanje zahtjeva.

Često to bivaju i zaposlenici kod licenciranog posrednika (agencija za nekretnine upisan u Registar posrednika) koji nemaju status i ovlaštenja ovlaštenog agenta za posredovanje nekretninama nego su zaduženi za druge administrativne poslove unutar svoje poslovne organizacije.

Budući da se poslovi posredovanja nekretninama obavljaju u okviru velikih novčanih vrijednosti, opravdano je očekivati da takve poslove obavljaju osobe s odgovarajućim stručnim znanjem. Upravo su obrazovani i stručno osposobljeni ovlašteni agenti  koji imaju moralnu, poslovnu i zakonsku obvezu poslove obavljati pažnjom dobrog i savjesnog gospodarstvenika, čime pod zakonskim predpostavkama postaju “jamac” da će posao biti obavljen stručno i na zadovoljstvo svih uključenih strana.

Udruženje poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori od početka svog djelovanja zalagalo se za edukaciju i provođenje stručnih ispita za agente posredovanja u prometu nekretnina, budući da u redovnom školskom programu nema našeg zanimanja a praksa je pokazala da je potrebno dodatno osposobljavanje u vidu specijalističkih znanja.

Hrvatska gospodarska komora dobila je javnu ovlast provođenja stručnih ispita

Da bi kandidat pristupio stručnom ispitu ne treba polaziti pripremni seminar, može se samostalno pripremiti za polaganje stručnog ispita.

Kako bi se kandidatima olakšalo polaganje stručnog ispita Hrvatska gospodarska komora izdala je novi ažurirani Priručnik za polaganje stručnog ispita za agenta posredovanja u prometu nekretnina.

Uvjeti za pristupanje stručnom ispitu

1.SSS, najmanje završena srednja škola (dokaz o završenoj najmanje srednjoj stručnoj spremi)
2.Prijava za polaganje stručnog ispita za agente posredovanja u prometu nekretnina
3. Dokaz o uplati troškova polaganja stručnog ispita (dostavljena kopija uplatnice za ispit u iznosu od 1.500,00 kuna, odnosno 300,00 kuna za popravni ispit)