Novi investitori oživljavaju tržište nekretina?

U poslednje vreme u Beograd dolaze investitori kojima su potrebne lokacije na kojima bi gradili zgrade od 1,500 do 2000 kvadrata. Da li je to znak da će tržište nekretnina posle dugo vremena oživeti?

Cene stanova u Srbiji nikada neće biti niže, a agenti za nekretnine kažu da ne treba ožekivati ponovni pad cena. Ponuda nekretnina je loša a potražnja još gora.

Prodavci traže za onoliko novca koliko je njima  potrebno, a ne realnu tržišnu cenu. Zato ima stanova koji se prodaju i po više od godinu dana.

Novi Beograd je preživeo dramatični pad , posebno lokacija kod “Arene”, gde je tržišna opala za oko 1.000 eura. Naravno da u Beogradu postoji još lokacija sa velikom razlikom u ceni po kvadratu u odnosu na cene u periodu izgradnje ili u poslednje dve godine.

Novim zakonom o prometu nekretnina se dobija prava slika o tržištu nekretnina u Srbiji. Isti stan se više ne oglašava u nekoliko agencija, jer je posrednik u obavezi da potpiše ugovor sa prodavcem.

najavljuju masovno aktiviranje hipoteka što bi u ovom ternutku moglo da izazove poremećaj na tržištu nekrentina. U tom slučaju bi bila ugrožena i gradjevinska industrija jer bi cene stanova drastično opale i retko ko bi se usudio da gradi objekte.

Da li je pametnije da banke ponude reprogram kredita i skinu kamate da bi ostalo “normalno”? Da li aktivacijom hipoteka gudimo šansu da oživimo tržište nekretnina u Srbiji?