Danas je bogojavljanje “bog se javi” –  “vaistinu se javi”

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Na taj praznik, na Jordanu je prvi put objavljena tajna Svete Trojice i prvi put su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti Duh, koji je u trenutku krštavanja, u obliku svetlosnog goluba, sleteo na glavu Isusa Hrista.

Povodom ovog velikog praznika širom sveta (u Indoneziji, Italiji, Americi, Srbiji…) se održava svečanost pod nazivom “plivanje za Časni Krst“. U Beogradu se odžava na pet lokacija: Zemu, , Grocka, Obrenovac i Dorćol.

Mi ćemo Vam preneti detalje sa Ade.

U  umetničkom programu, koji vodi profesor Nikola Rackov učestvuju  prvakinja opere Madlenijanum Branislava Podrumac i dramski umetnik Gojko Baletić. A ceo događaj uveličala je, svojim prisustvom Ivana Žigon.

bogojavljanje

Za Časni krst, načinjen od leda od prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, ove godine plivalo je ukupno 58 takmičara  iz redova građanstva, Vojske Srbije, Žandarmerije i -a. Među njima je bila i jedna žena. Temperatura vode je bila 6,3 stepena, što je iznenađujuče za ovo doba godine, a staza koju su učesnici preplivali duga je 33 m.

Časni krst pobedniku je dodelio starešina Hrama Svetog Đorđa protojerej stavrofor Slavko Božić, a Pobednički plašt predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić.

Pobednik je ove godine iz redova SVIBOR-a Nikola

nikola-svibor