Zbog velikog duga prema “” Sarajevo je u situaciji da ostane bez

Zbog dugova prema javnom preduzeću “BH gas“, već do kraja godine može biti dovedena u pitanje isporuka gasa za Kanton Sarajevo, a s ovim problemima već se suočavaju pojedine industrijske zone i škole u BiH koje koriste usluge ove kompanije.

U direkciji “BH gasa“, dugovi neplatiša već se mjere u desetinama miliona KM i prijete da se odraze na samo poslovanje kompanije. Zbog cijele situacije dovedena je u pitanje egzistencija kompanije i njene obaveze prema ruskom isporučiocu plina. U “BH gasu” navode da su samo dugovi “Sarajevogasa” prema njima do aprila ove godine iznosili i do 60 miliona KM, dok je, zbog proglašenja stečaja u Tvornici glinice “Birač” iz Zvornika ostalo oko 24 miliona KM duga prema “BH Gas-u”. “BH gas” potražuje oko 41 milion KM duga koji se odnosi na isporuke plina od februara ove godine do danas.

Ukoliko se ne poduzmu hitne mjere i aktivnosti nadležnih na rješavanju naplate od “Sarajevogasa” i osiguranja njihove potrošnje za četvrti kvartal 2013. godine, putem izdavanja bankovne garancije, može biti dovedena u pitanje dalja isporuka prirodnog gasa za Kanton Sarajevo objasnili su iz “BH Gasa”.

Ova kompanija, putem javnog natječaja, namjerava podići oko 10 miliona KM revolving kredita za plaćanje obaveza ruskom isporučiocu.

Sada je sve više problema i sa isporukom gasa prema nekim drugim regijama u BiH. Od početka grijne sezone  u OŠ “Desanka Maksimović” iz Čelopeka i Tehničkom školskom centru (TŠC) u Karakaju, u regiji Zvornika, nastava traje 30 minuta. Razlog je zavrnuto grijanje, a ove su škole  locirane u nizu industrijske zone Fabrike glinice “Birač”, kojoj je gas isključen, zbog dugova.

Direktori ovih škola se nadaju da će uskoro dobiti grijanje, isto kao što se i “BH Gas” da će dužnici izmiriti dugove.