Panika! u strahu da bi mogle ostati bez posla usled novih sankcija koje uvodi ministarstvo graditeljstva.

Od 1. siječnja sljedeće godine kažnjavat će se sve agencije za nekretnine koje oglašavaju prodaju bilo kakve nekretnine bez energetskog certifikata. Isto pravilo važi i za privatna lica.

Sve nekretnine koje su sada oglašene a nemaju , morat će biti izbrisane iz ponude agencija. Agencije za nekretnine imaju veliki problem jer ne mogu prisiliti vlasnike da izvade energetski certifikat. Vlasnici nekretnina smatraju da ga trebaju izvaditi tek u trenutku realizacije kupoprodaje, a mnogi vlasnici nemaju novca za energetski certifikat.

O ovim odredbama novog Zakona o gradnji raspravljat će se sutra u Saboru, a već u petak mogao bi biti izglasan. Agencije se nadaju da neće biti izglasan jer bi time bio ugrožen rad više od tisuću dvjesto registriranih agencija.

za oglašavanje nekretnina bez certifikata kretat će se od 5 do 10 tisuća kuna za fizičku osobu i od 15 do 30 tisuća kuna za agenciju. Inspektori bi mogli imati pune ruke posla.

Prema nekim statistikama trenutno ima više od tisuću oglasa za prodaju nekretnina bez energetskog certifikata.

“Postoji direktiva po kojoj je obveza da svi oni koji prodaju nekretninu veću od 50 kvadrata imaju energetski certifikat i vlasnici i oni koji oglašavaju”, poručuje ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.